Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Op TV bij Sterren op het Doek met Hadewych Minis

24 april 2021 @ 20:30 - 21:30

Sterren op het doek

Ik ben zeer vereerd en blij dat Hadewych Minis mijn schilderij heeft gekozen om mee naar huis te nemen!

‘Sterren op het doek’ is een echte klassieker op de Nederlandse televisie. Er zijn al tientallen boeiende bekende persoonlijkheden op het doek vereeuwigd en vele talentvolle kunstenaars gingen mij voor. In 2019 kwam het programma in een nieuw jasje op de buis, dit keer met Özcan Akyol als presentator. Collega kunstenaars hadden mij als tip opgegeven bij de redactie waarop ze mij in 2020 vroegen om mee te doen. Ik had toen helaas een volle agenda. Door de Corona lock-downs kreeg ik meer tijd en greep ik uiteindelijk mijn kans om mee te doen en mocht ik de bijzondere en mooie actrice Hadewych Minis portretteren.

Een onbekend gezicht
In het programma worden drie kunstenaars gevraagd een bekende Nederlander te schilderen. Aan het einde van de aflevering worden de werken onthuld en mag de ‘ster’ één van de portretten mee naar huis nemen. De deelnemers weten niet wie ze voor hun ezel krijgen. Hadewych was voor mij totaal vreemd maar door haar open en ontspannen persoonlijkheid leerde ik haar snel kennen. Het is niet alleen een mooie, maar ook een zeer creatieve en sterke vrouw. Tijdens de poseersessie wist ik door omstandigheden Hadewych beter in notities en snelle potloodschetsen vast te leggen dan in verf. Maar tijdens het fotomoment heb ik fraaie eigen beelden kunnen maken van haar, waardoor ik in mijn atelier een goed schilderproces kon laten plaatsvinden.

Filmscène
Ik wilde Hadewych vanwege haar acteer achtergrond meer in een rustige scène weergeven dan in een traditionele poseer houding. Ik gebruikte het type landschap, lucht met stapelwolken en een dansend heuvelachtig korenveld, om haar spontane en bevlogen karakter te benadrukken. Ze staat stevig in de Limburgse mergelgrond waar haar roots liggen en ze houdt één van haar favoriete boeken (Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes) vast waar zij haar kinderen uit voorleest. Daarmee wilde ik haar moederschap symboliseren.

Het is een boeiende ervaring als kunstschilder en ik heb er zeer van genoten.

Foto: Amy van Leiden

Gegevens

Datum:
24 april 2021
Tijd:
20:30 - 21:30
Evenement Categorie:

Copyright © 2024 Wencke Vinks. ©Photography by Wencke Vinks. All Rights Reserved. All content on this website may not be published, broadcast or otherwise redistributed without permission. Disclaimer